sajthistorik ::
om :: linearalgebra.se

Av :: Mikael Forsberg
Linearalgebra.se är Mikael Forsbergs sajt för kursen Linjär algebra ma014a som ges vid högskolan i Gävle.

I forntiden (1999-2003):

Som nyanställd universitetslektor i matematik vid högskolan i Gävle började jag använd den personliga hemsida jag tilldelats på högskolans websajt. I början producerade jag ett antal föreläsningsdokument som kompletterade den ordinarie kurslitteraturen i de kurser jag arbetade med. Så småning om växte detta material till sig och jag började ordna det i subsidor för varje kurs jag undervisade i och detta ledde fram till nästa nivå.

Medeltiden (2004-2007)

Mitt arbete med mina personliga sidor växte och jag skapade speciell subsidor, kurssajter för mina kurser. Här samlade jag extramaterial, planeringsdokumet och gamla tentor. Så småning om började jag dokumentera mina föreläsningar med digitalkamera. För varje föreläsning lade jag upp ett fotogalleri så att man skulle kunna följa vad som gjorts på varje föreläsning. Detta arbete var uppskattat av studenterna som kunde referera till detta material under sina studier hemma. Samtidigt började kurssidorna bli allt mer vildvuxna och svårare att uppdatera och underhålla. Jag försökte få tillstånd av högskolan att göra mina sidor databasdrivna men detta var inte möjligt. Istället bestämde sig högskoleledningen  för att ta bort personalens personliga sidor och detta ledde till starten för sajten grebsrof.se.

Renässansen (2008-2010)

Genom starten av min sajt grebsrof.se så kunde jag samla och organisera och återanvända mitt kursmaterial mer effektivt. Jag arbetade mer med fotogallerierna för att dokumentera mina kurser.

Men arbetet med gallerierna krävde mer arbete än den nytta studenterna fick av arbetet. Jag gjorde en del försök med att arbeta med Flash som hjälpmedel men det visade att ge allt för långsamt workflow med förlite impakt för att vara realistiskt som hjälpmedel för distansstudier.  Det man som mest behöver för att driva en sajt med matematik är att kunna skriva matematisk text.  Det här var svårt i vanlig html även om det finns lösningar där alla matematiska tecken blir små bilder, men  Flash är inte lösningen på detta.

Upplysningen (2010-2014)

2010 : året då html5 lanserade på allvar. Det här innebar mängder av förbättringar för matematikundervisning. Framförallt innebar detta att webbläsaren, tack vare att html5 stödjer mathml klarar av att rendera matematik direkt i webläsaren. Detta öppnade upp för initiativ som Mathjax (fenomenalt eftersom man tack vare mathjax kan skriva och rendera latex på webbsidorna).  Stöd av video direkt i webläsaren (html5 video), matematik i webläsaren via mathml, skalbar vektorgrafik direkt i webläsarna. Animationer gjorda i HTML5 canvas. Det här initierade starten för sajten linearalgebra.se där jag gjorde ett allvarligt försök att implementera allt detta. Framförallt videoföreläsning kom att hamna i fokus för mig med stöd av möjlighet för studenter att kommentera i forum och kommentarsfält gjorde att sajten tog fart och började uppskattas alltmer av studenterna.

Den mogna tiden (2015- )

2015 började dåligt med att sajten krashade pga en hackerattack. Sommaren 2015 byggs sajten upp på nytt från grunden och är nu för första gången responsiv så att den lättare ska kunna ses på mobiltelefoner och läsplattor. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att gå.